Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 06.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt. Størst skredfare vest i regionen.

Skredfarevurdering

Fokksnøflaka stabiliserar seg. Det har kome mest snø i vest, og skredproblemet er størst vest i regionen. Det gamle snødekket vert rekna som stabilt. Kaldt vêr sist veke kan ha ført til danning av kantkorn på overflata, men det virkar ikkje som om dette har ført til noko skredproblem.

Der det ligg fersk snø i solvendte sider kan soloppvarming føre til enkelte små skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 5. april 2022

I snøoverflata ligg det noko fokksnø etter sist snøfall. Fokksnøen ligg stort sett på eit hardt og bærande skarelag. Høgt til fjells har ikkje mildværet virka så mykje på snødekket, og snøen er ujevnt fordelt. Det ligg mest i austvendt terreng. Vindutsette formasjonar har lite og hard snø, og mange stader er det heilt avblåst. Snømengda aukar vestover i regionen.

Det finst lag av kantkorn i snødekket og ved bakken, men desse er dekka av harde og bærande skarelag og vert ikkje rekna som noko skredproblem no.

Fjellvær

Tirsdag 5. april 2022

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i vest og nordvest. Nordvest av og til liten kuling utsatte steder.

Onsdag 6. april 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -19 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS