Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 23.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vindøkning kan gi naturlig utløste skred i fokksnøen. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det er usikkert hvor mye snø som er igjen å flytte, men der vindøkningen fra sør fører til mest snøtransport inn i leheng kan skred løsne av seg selv. De fleste skredene i fokksnøen vil være små, men i noen heng kan de bli middels store. Milde temperaturer gjør at fokksnøen raskt vil stabilisere seg.

Det finnes også svake lag av kantkorn rundt gammel skare. Det kan være lett for en person som beveger seg i bratt terreng å løse ut skred på disse. Drønn og skytende sprekker er tydelig tegn på at det svake laget er tilstede.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. februar 2024

Bygevær fra nordvest gjennom forrige helg gjør at det nå finnes fokksnøflak i flere himmelretninger. Før dette bar snødekket preg av vind fra sør og sørøst.

Det har blitt observert kantkorn rundt skarelaget som dannet seg under mildværet i månedsskifte januar-februar, både i indre og ytre strøk.

Onsdag ble det observert flere små skred over FV 889 ved Bakfjorden, ut mot Havøysund.

Fjellvær

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 23. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sør om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS