Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 12.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og snø gir auka skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred er ventet.

Skredfarevurdering

Fortsatt sterk vind og litt snø i fjellet vil gi ytterligere pålagring av fokksnø i fjellsider som vender mot nord og øst. Fokksnøflakene vil være ustabile og kan løses ut ved liten tilleggsbelastning. En liten temperaturøkning om formiddagen vil i hovedsak virke stabiliserende på snødekket ettersom den er kortvarig og det ventes ikke særlig med nedbør. Vedvarende svake lag finnes i snødekket, men virker å være vanskelig å påvirke i ytre strøk. Fjernutløsning av et heng viser likevel at en kan påvirke dette i områder der det er tynt snødekke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I helga kom det 10cm nysnø i regionen, i ytre strøk har det nok kommet noe mer. Gammelt snødekke var preget av sterk vind av skiftende retning. Der det ikke er avblåst til gammel skare, er det ofte bærende fokksnøflak. Stedvis vil det også finnes mykere flak av fokksnø som ligger beskyttet i leformasjoner etter vind forrige uke.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men lettest er det i indre deler av regionen.

Lørdag ble det fjernutløst skred i nordvendt fjellside på fjellskitur vest av Sarnes på Magerøya

Tirsdag er det observert moderat snøfokk i regionen.

Fjellvær, 11.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørvest. -21 °C til -10 °C på 700 moh. Skyet. Lettere skydekke om kvelden.

Fjellvær, 12.01.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -12 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS