Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 06.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Flakskred kan vere lette å løyse ut i fersk fokksnø, og på vedvarande svake lag. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut i fersk fokksnø og på vedvarande svake lag. Skilnaden frå tidlegare er at vindretninga dreiar og fokksnøflak no vil dannast og vere lettast å påverke i leheng mot sør og vest. Vedvarande svake lag kan påverkast, enten av menneske eller grunna auka last av snø. Skred på slike lag kan fjernutløysast og skredstørrelse er avhengig av kor mykje snø som har samla seg i relevante heng.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 05.01.2022

Sterk vind frå skiftande retning har sidan søndag transportert og påverka snø. Der det ikkje er avblåst, er det vindpåverka snø med varierande hardheit.

Djupare i snødekket finst det vedvarande svake lag. Det er både nedføyka kantkornlag frå kuldeperioden i slutten av november, samt kantkornlag danna rundt skare. Observasjonar som drønn og stabilitetstestar visar at desse kan påverkast.

Mandag til onsdag har det gått skred på vegen mot flyplassen i Honningsvåg, på vegen til Havøysund, og på vegen ved Kåfjorden.

Fjellvær, 05.01.2022

5-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -18 °C til -16 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 06.01.2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra nordøst om formiddagen. -17 °C til -12 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS