Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 22.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med vedvarende svake lag. Fjernutløsning mulig. Snøvær kan gi ferske fokksnøflak i overflaten.

Skredfarevurdering

Ved snøvær i kombinasjon med mye vind vil det dannes ustabile fokksnøflak i overflaten. Mest snø ventes på kysten og Nordkinnhalvøya. Ved ansamlinger av mye snø i leheng, kan den nye snøen også svekke et ustabilt snødekke med vedvarende svake lag av kantkorn. Utbredelsen av dette laget kan variere i regionen, men i enkelte områder kan skred være lett å løse ut og fjernutløsning mulig. I områder av regionen som får lite snø eller der snødekket er stabilisert av mildvær, er vedvarende svake lag vanskeligere å påvirke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har det kommet noen cm nysnø i regionen. Vind fra ulike retninger de siste dagene har trolig flyttet på nysnøen og dannet tynne fokksnøflak. I ytre strøk er gammel snø påvirket av mildvær under ca 200 moh.

Gammel fokksnø ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Det har også blitt observert kantkorn langs bakken. I Honningsvåg har regn nøytralisert kantkornet under ca. 200 moh, i indre strøk ventes de fortsatt være til stede selv på lav høyde.

Forrige uke ble det observert skytende sprekker og drønn ved Indre Billefjord.

Fjellvær, 21.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -23 °C til -13 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 22.12.2021

8 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nord om ettermiddagen. -19 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS