Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 16.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er lett å løse ut skred i fokksnøen siden den ligger på vedvarende svake lag av rim og kantkorn. Vær ekstra obs i indre deler av regionen.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim som ligger under den vindtransporterte snøen. Vind fra ulike retninger har lagt opp fokksnø i flere himmelretninger de siste dagene, og de vedvarende svake lagene har stor utbredelse. Det gjør at det er lett for deg som ferdes i fjellet å løse ut i skred i noen heng. Vær ekstra oppmerksom i områdene opp mot Gratangsfjellet og inn mot svenskegrensen. Her kan vedvarende svake lag ha større utbredelse. Fjernutløsning er mulig.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. februar 2021

Snøbyger sist uke har gitt etterlengtet påfyll av nysnø i regionen. Nysnøen har bundet seg til myke flak i leområder. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. I skogen ligger den rett på stein og lyng. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder og begrenset skiføre mange steder.

Det er store forskjeller innad i regionen, og mest snø mot Gratangsfjellet og inn mot svenskegrensen.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, både under fokksnø høyt i snødekket og rundt skarelag lenger nede. Disse lagene kollapser og gir fra seg drønnelyder og skytende sprekker ved belastning.

Fjellvær

Mandag 15. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. februar 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS