Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 19.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Utfordrende forhold med et vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket, som stedvis er lett å løse ut.

Skredfarevurdering

Krevende forhold med vedvarende svakt lag av kantkorn. Det er utfordrende å identifisere områder hvor du som skiløper kan løse ut skred, og fravær av faretegn kan gi et feilaktig inntrykk av et stabilt snødekke. Kantkornlaget ligger mange steder under fokksnø som bærer, men der fokksnølaget er tynt/mykt, samt rundt skoggrensa, kan det være lett å løse ut skred.
Det oppfordres til konservative rutevalg.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 18. mars 2019

Snøoverflaten er stedvis svært påvirket av vind, med fokksnø av varierende hardhet og stedvis avblåst til mildværsskaren fra februar. I skogen og i skjermede formasjoner kan det finnes områder med løs snø.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Dette viser tydelige tegn til å være aktivt.

Det ble lørdag observert både drønn og oppsprekking i snødekket ca 300 moh ved Håfjellet i Ballangen. Mandag ble det meldt om skytende sprekker i fokksnø fra søndag kveld.

Fjellvær

Mandag 18. mars 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind utsatte steder først på dagen.

Tirsdag 19. mars 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende mot kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS