Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 20.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det er generelt eit stabilt snødekke, men det kan vere mogleg å løyse ut enkelte mindre skred i bratt terreng der snøen er våt.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabilt snødekke. Kalde temperaturer gjennom hele døgnet gjør at skaren holder seg gjennom dagen, men i vindskjermede renner og botner nær berg kan sola fortsatt mykne opp snøen litt.

Små lommer av fokksnø kan ha dannet seg i vinden de siste to dagene. Skredproblemet begrenses av lite terreng som strekker seg høyt nok og tilgjengelig snø for transport.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 19. april 2024

Mildvær gikk nesten til topps forrige uke og i områder med lite snø har steiner og rabber smeltet frem. Kaldere vær har i ettertid gjort at det meste av snøoverflaten har fryst til skare. Det kan ligge noen få cm tørr snø på skaren, som er vindpåvirket i ulik grad.

Etter en ny mildværsperiode med påfølgende kaldt vær har det begynt å danne seg kantkorn under siste skaren. Det er ventet gunstige forhold for at disse kan utvikle seg videre denne uken.

I påsken ble det dannet kantkorn høyt i snødekket, som i ettertid gav skredaktivitet. Etter mildværet virker laget å være ødelagt eller låst under hard skare.

Det finnes også vedvarende svake lag dypere i snødekket, men disse ligger under hard snø og anses ikke som et problem per nå.

Fjellvær

Fredag 19. april 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -15 °C til -6 °C på 1100 moh. Klarvær.

Lørdag 20. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS