Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark onsdag 08.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind vil flytte på snø i høyden og kan gi naturlig utløste skred. Det finnes svake lag dypt i snødekket, så skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Svært kraftig vind fra sørvest vil flytte på all løs snø og bygge opp flak i leområder. Det er derfor fare for naturlig utløste skred. Generelt er det lite løs snø, så evt skred i fokksnøen ventes å være små til middels store. Men i de høyestliggende områdene kan det ha kommet mer snø de siste dagene. Mildvær fører til at fokksnøen vil stabiliseres raskt.

Det finnes vedvarede svake lag dypere i snødekket. Tilstanden til disse er litt usikker etter mildvær mandag, og hvis det løsner skred på disse vil skred kunne bli store.

Selv om det er mild luft ventes lite nedbør, så det er lite sannsynlig med mange våte skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke kom en del snø, særlig vest i regionen. Mandag kveld var det mildvær med plussgrader og regn opp til over 1000 moh. Dette har fuktet øvre del av snødekket, og i lavlandet er det tirsdag observert fuktig snø helt til bakken.

Det finnes godt utviklede kantkornlag både over og under skare lengre nede i snødekket. Utbredelsen er begrenset til stedene som har hatt snø fra tidlig i vinter.

Noen små naturlig utløste skred ble observert fra veg mandag.

Fjellvær, 07.02.2023

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra vest om ettermiddagen. -7 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen. Minkende vind seint om kvelden.

Fjellvær, 08.02.2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest natt til onsdag. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis full storm.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS