Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 23.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag høyt i snødekket er lett å løse ut noen steder. Laget virker mest potent i Tamokdalen der det har vært skredaktivitet forrige uke. Gjør konservative vegvalg. Glatt skare under svake lag gjør at skred kan få lange utløp. Dagens nysnø vil opprettholde problemet og enkelte steder kan det dannes nysnøflak, som i seg selv vil være et problem mens nedbør og eventuell vind står på.

Vær obs på faren ved utglidning i bratt terreng på det harde og isete snødekket, samt faren for skavlbrudd.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 22. april 2024

Kaldt stabilt vær den siste uka med nattefrost gir daglig variasjon i snøoverflata. Skare om morgenen og våt snø der sola varmer utover dagen. Tidligere i april gjorde mildvær snøen fuktig og våt opptil ca. 900 moh, og høyere i solvendt terreng. Under ca. 400 moh er hele snøpakken grovkornet og smelteomdannet. I fjellet ligger det opp mot 10cm nysnø som har blitt flyttet på av vind i ulik grad.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Observasjoner på fartegn og skred forrige uke (onsdag og torsdag) tyder på at laget er aktivt i Tamokdalen over ca 500moh. Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket men disse er ikke aktive pr nå. Det er tydelig kanting og rim i overflaten nå etter netter med klarvær. Dette kan bli et problem om det snør/føyker ned.

Fjellvær

Mandag 22. april 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær.

Tirsdag 23. april 2024

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst. -15 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør på indre strøk av regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS