Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 01.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø, særlig i nærheten av terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt vind fra sørøst, men vindstyrken avtar litt. Uten påfyll av nysnø og med mild temperatur er det forhold for rask stabilisering av fokksnøen fra tidligere i uken. Vær likevel forsiktig i bratt terreng der det kan ha samlet seg dagsfersk vindtransportert snø, særlig i nærheten av terrengfeller.

Vedvarende svake lag har nå enten begynt å avrundes, eller ligger låst under harde lag med skare og er svært vanskelig å påvirke. Laget regnes derfor ikke som et vesentlig skredproblem nå. Vær likevel oppmerksom på at det ikke er ferske observasjoner fra de aller høyeste toppene i regionen, og det kan ikke utelukkes at laget fortsatt er aktivt der.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. februar 2024

Den siste uken har vært preget av kraftig vind fra sørlig retning og milde temperaturer for årstiden. Værstasjonen i Narvik (31 moh) viser at temperaturene stort sett har vært mellom 2-6 plussgrader den siste uken. Sterk vind den siste tiden gjør at det nå er lite løssnø tilgjenglig for transport til fjells. Snødekket er hardt og vindherjet og består av hard fokksnø, sastrugier og skare. Utsatte steder er avblåst.

Over et skarelag fra mildvær i slutten av januar (29.1.) er det et vedvarende svakt lag av kantkorn. Observasjoner fra Narvik og Bjørnfjell viser at laget begynner å avrundes. På Skjomenfjellet er det observert begerkrystaller ved bakken, men dette er låst under harde lag med skare.

Fjellvær

Torsdag 29. februar 2024

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørøst. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 1. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS