Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær varsom der vinden har dannet ferske fokksnøflak. Her kan overflaterim eller kantkorn ha føyket ned.

Skredfarevurdering

Det finnes flere skredproblemer å ta hensyn til. Vind i fjellet lørdag dannet noen små fokksnøflak. Disse flakene kan fortsatt være lette å påvirke, særlig om de ligger over svake lag av rim eller kantkorn.

Mange steder er det gamle snødekket stabilt, men vær obs på at det i enkelte heng er lett å løse ut skred i flere ulike vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag og ved bakken. Problemet har størst utbredelse der det lå gammel snø fra oktober og i indre deler av regionen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Det er generelt lite snø i store deler av regionen og snødekket er preget av lite nedbør og kaldt vær de siste ukene. Det ligger snø til havnivå og over ca 700 moh ligger eldre snødekke fra oktober under fokksnøen.

Mye av snødekket er omdannet til kantkorn. Svake lag finnes hovedsakelig rundt skarelag mellom oktobersnøen og fokksnøen over. Nært overflata er det observert både kantkorn og rim som stedvis ligger nedføyka etter vinden på lørdag. Ved bakken er det utvikla begerkrystaller der snødekket er tynt.

Lørdag ble det fjernutløst skred i den ferske fokksnøen ved Bergsdalen. Det ble også utløst skred ved Gullfjellet, og ett str. 1-2 skred i sørvestvendt heng i Vossafjellene.

Det har vært rapportert om både drønn og skytende sprekker i fersk vindtransportert snø de siste dagene. Hele snødekket består i stor grad av kantkorn med ulik hardhet.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -17 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS