Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind vil danne ferske fokksnøflak i leheng. Det er lett for en skiløper å løse ut store skred der fokksnøen ligger på et svakt lag av overflaterim. Fjernutløsning er mulig. Det er også mulig å løse ut skred innad i fokksnøen.

Under mildværsgrensen kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 4. februar 2023

Vind har flyttet på snøen fra tidligere i uken. I lavlandet og i skjermet terreng kan snøen fortsatt være ubunden. Ellers består snøoverflaten av fokksnøflak med varierende hardhet, stort sett myke. I lavlandet har det vært plussgrader og snøoverflaten er fuktig. Før all snøen denne uken var det mildvær som har etterlatt seg en mildværsskare opp til ca. 1100 moh.

Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lenger. Observasjoner fra Kaldanuten (sør for Nerøydalen) viser at det er tendenser til kantkornutvikling i et løst lag med nysnø over den siste mildværsskaren. Ved bruk av sprengstoff til skredutløsning (i regi av Forsvaret) gikk det til brudd i dette laget.
Det er observert rimkrystaller i snøoverflaten som nå kan bli snødd ned.

Fredag morgen har det kommet 30-40 cm nysnø i Vossafjellene. Observasjoner tyder på at det har vært mindre vind enn meldt natt til fredag.

Fjellvær

Lørdag 4. februar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i ytre strøk.

Søndag 5. februar 2023

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS