Snøskredvarsel for region Voss torsdag 09.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det finnes områder med vedvarende svake lag under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene som finnes i de fleste himmelretninger blir gradvis fastere og det skal generelt mer til for å påvirke underliggende svake lag. Vær spesielt oppmerksom der fokksnøen er myk og i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Det er kraftig vind i området, men i høyfjellet er snøoverflaten i stor grad vindpåvirka allerede, slik at det er lite snø å flytte på. Fokksnøen kan ligge på et vedvarende svakt lag av kantkorn. Vær oppmerksom på drønn og sprekker, det kan være tegn på et aktivt vedvarende svakt lag.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er vindpåvirket i de fleste himmelretninger etter forrige ukes vind fra både nordlig og sørlig retning. Regionen har et generelt tynt snødekke som er ujevnt fordelt. Mye terreng og oppstikkende steiner foreløpig. I skogen finnes 20-40 cm løssnø.

Det er observert kantkorn i snødekket under fokksnøflak og i forbindelse med skarelag i snødekket. Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger i områder med en såle av smelteomvandla snø.

På Vikafjellet ble det mandag observert tydelige drønn.

Fjellvær, 08.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 09.12.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS