Snøskredvarsel for region Voss søndag 05.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i leområder, vedvarende svakt lag kan ha føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Ustabil fokksnø vil finnes i de fleste himmelretninger og den kan fremdeles lett løses ut av skiløper. Både fokksnøen som ble dannet på torsdag av nordvestlig vind og senere i uka av sørøtlig vind kan ha lagt seg over vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Dersom vedvarende svakt lag er intakt og aktivt kan skredproblemet bli langvarig. Fjernutløsning av snøskred vil være mulig.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er vindpåvirket i de fleste himmelretninger etter siste ukes vind fra både nordlig og sørlig retning. Regionen har et generelt tynt snødekke som er ujevnt fordelt. Mye terreng og oppstikkende steiner foreløpig.

Før snøvær og vind på torsdag ble det observert vedvarende svakt lag av rim og kantkorn, med antatt stor utbredelse. Laget ble dannet i kuldeperioden i slutten av november. Siste ukes vind og nedbør har ført til flakdannelser som kan ha lagt seg over dette svake laget. Om det vedvarende svake laget er intakt, dets egenskaper og eventuelle utbredelse er fremdeles usikkert. Noen steder finnes det også kantkorn ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av smelteomvandla snø.

Ved Midtstova (1162moh) lengst vest i regionen blåste det 10-15 m/s fra sørøst fredag og lørdag.

Fjellvær, 04.12.2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørøst. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.12.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -16 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS