Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss fredag 16.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og varme gjør at løssnøskred vil løsne av seg selv. Det finnes et vedvarende svakt lag som kan gi store skred noen steder. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det er et vedvarende svakt lag i snødekket som kan løses ut av skiløper, fjernutløses og også gi naturlig utløste skred. Forholdene vil nok mange steder oppleves som gode og stabile, men det er mulighet for enkelte store skred, og det er uforutsigbart hvor og når disse kan løsne. Skred er lettest å løse ut for skikjørere der snødekket er tynt. Drønn er tydelig faretegn.

Det er store forskjeller i snødekket, avhengig av himmelretning, høydenivå og tid på døgnet. Løssnøskred ventes i bratt terreng. Det er ventet lite vind og særlig i lune formasjoner der sola tar vil varmen påvirke snødekket kraftig. Det vil også være lett for skikjører å løse ut løssnøskred.

Vær oppmerksom på skavler som knekker. Disse kan løse ut skred der de lander.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 15. april 2021

Snøoverflaten er preget av kraftig bygevær fra sist uke. I fjellet har kraftig vind gitt ujevn snøfordeling med mest snø i heng mot nord og øst. Vindutsatte plasser er avblåst ned til gammel, hard snøoverflate eller vegetasjon. I leheng er det myk snø. I sør- og vestvendte heng er snøen solpåvirket.

Det er observert kantkorndannelse over mildværsskaren fra 31. mars. Dette mildværet gikk til fjelltopphøyde og kantkornlaget kan derfor ha stor utbredelse. Flere store skred(str 3 og 4) har gått naturlig eller blitt fjernutløst på dette laget.

Kantkornlag fra kuldeperioden i januar og februar kan være intakt i høyden, over ca 1200 moh. Det er lite terreng og få observasjoner over denne høyden.

Lørdag gikk det et stort skred nært heisanlegget i Myrkdalen. Observasjoner tirsdag bekrefter at skredet gikk på kantkorn over mildværsskaren fra 31. mars. Skredet opplyses å være 150-200 meter bredt med opp til to meter høy bruddkant. Onsdag ble det observert tre tilsvarende skred i Raundalen, naturlig utløst, på samme laget og i samme høydenivå. Onsdag ble det også fjernutløst flakskred av skiløper på samme kantkornlag i nordøstvendt side i Raundalen.

Fjellvær

Torsdag 15. april 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -11 °C til 3 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 16. april 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst. -8 °C til 3 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS