Snøskredvarsel for region Voss fredag 03.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økende skredfare. Hold avstand til bratt terreng og utløpsområder. Skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut store skred og skred kan løsne naturlig. Økende vind vil blåse snøen inn i leheng og danne ustabile flak. Det er mye løs snø tilgjengelig for vinden, i tillegg er det ventet mer nedbør. Varierende vindretning i løpet av dagen gjør at skredproblemet kan finnes flere steder.
Skredfaren er størst når være står på, og der vinden nylig har flyttet på snøen.

Vær oppmerksom på at det noen steder kan finnes et svakt lag av kantkorn under fokksnøen. Her kan det være spesielt lett å løse ut skred, og fjernutløsning er mulig. Det er stor usikkerhet knyttet til utbredelsen av dette laget.

Små skred kan løsne naturlig i løssnøen i bratte heng under mildværsgrensen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lavlandet, opp til ca. 800 moh, ligger nysnøen fra de siste dagene stort sett jevnt fordelt og ubunden i terrenget. I høyden har vinden dannet myke fokksnøflak i skjermede formasjoner og heng mot øst og nord. Søndag kom det mye snø, før en kort, men intens varmfront passerte. Den etterlot mildværsskare opp til ca. 1100 moh. Mange steder i fjellet har vinden blåst vekk nysnøen og etterlatt skaren fra søndag.

Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lenger. Observasjoner fra Kaldanuten (sør for Nerøydalen) viser at det er tendenser til kantkornutvikling i et løst lag med nysnø over den siste mildværsskaren. Ved bruk av sprengstoff til skredutløsning (i regi av Forsvaret) gikk det til brudd i dette laget.

Onsdag ble det observert naturlig utløste skred (str. 2) i østvendte heng.

Det er observert rimkrystaller i snøoverflaten.

Fjellvær, 02.02.2023

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende sent torsdag ettermiddag.

Fjellvær, 03.02.2023

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen. Minkende vind om kvelden. Mest nedbør i ytre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS