Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark søndag 10.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Solinnstråling kan føre til naturlig utløste våte løssnøskred i bratte solvendte heng. Vær oppmerksom på tynt snødekke der vedvarende svake lag kan påvirkes.

Skredfarevurdering

Regionen har et generelt stabilt snødekke og skredfaren er knyttet til solinnstråling i bratte solvendte heng. Områder med bart fjell og skavler er spesielt utsatt.
Vær også oppmerksom på tynt snødekke og i overganger mellom tynt og tykt snødekke der det enkelte steder kan være mulig å belaste vedvarende svake lag nede i snødekket. Drønnelyd i snødekket er et faretegn som vitner om kollaps i vedvarende svakt lag.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. mars 2024

Fra skoggrensa og ned er snødekket generelt preget av smelteformer med noe tørr løssnø i overflaten. Natt til tirsdag ble det kaldt og den fuktige delen av snødekket har frosset til. Over skoggrensa blir snødekket gradvis tørrere med 10-15 cm tørr løssnø i overflaten. På utsatte steder, som skar og rygger, vises vindtegn i snøoverflaten og snøen er bundet til hardere flak.

Fredag viste observasjoner fra Vinje og lengst sør i regionen at det finnes vedvarende svake lag av snødekket under bærende skarelag. Det kan være mulig å påvirke vedvarende svake lag på tynt snødekke, enkelte steder. Dette gjelder imidlertid såpass få steder at det vurderes til å ikke være et aktivt skredproblem per dags dato.

Fjellvær

Lørdag 9. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -14 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen.

Søndag 10. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS