Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ferske fokksnøflak kan være ustabile. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Økende vind fra sørøst på slutten av dagen øker skredfaren. Fersk fokksnø kan legge seg på nysnø og kantkorn høyt i snødekket og gjøre det lett å løse ut skred. Sannsynligvis vil nedbøren komme som snø, men i de laveste områdene i sør er nedbørformen om kvelden noe usikker. Skulle det slå om til regn må fare for våte løssnøskred tas i betraktning her.

Dypere i snødekket finnes vedvarende svake lag nær skarelag som kan gi større skred. Disse vil være lettest å påvirke der det er tynt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et tydelig faretegn som må tas på alvor.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Under den løse nysnøen som kom mandag er snødekket er temmelig vindpåvirket etter episoder med kraftig vind vest, og for noen dager siden noe vind fra øst. Der vinden har tatt er det avblåst ned til skarelag fra 2.2, som går opp til ca. 1300 moh.
Det er mye snø i leområder og størst ansamling av fokksnø i øst- og sørvendt terreng.

Forrige uke ble det observert mye kantkorn i overflaten, som nå trolig er føyket ned og utgjør et svakt lag. Det er flere kantkornlag i snødekket i forbindelse med skare, de øverste skarelag er fra mildvær 2/2 og 27/1.

Det er også kantkorn ved bakken.

Det ble observert noen skred og skytende sprekker i østvendt terreng i helga.

Noen steder har litt vind fra sørvestlig kant onsdag tatt av den løse snøen og bygget noen myke flak i le.
Drønn i snøen i Rauland onsdag.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Kan hende opp i frisk bris.

Torsdag 15. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om kvelden. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -15 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS