Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
De ferske fokksnøflakene kan fortsatt være ustabile. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Det er en god del løs nysnø fra de siste par dagene som ligger og venter på mer vind. Men onsdag ventes relativt rolige forhold med liten snøtransport. Dersom vinden lokalt skulle øke må man følge med, det kan gi raskt økende skredfare.

Fokksnøen fra østavinden for noen dager siden ventes å stabilisere seg litt til. Men der flakene har lagt seg over svake lag av rim eller kantkorn vil det fortsatt kunne være lett å løse ut skred. De ferske flakene ligger i hovedsak i vest-nordvestvendte leheng.
Det er lokale forskjeller på hvor mye vinden har tatt, hvor det ligger rim/kantkorn under flakene og dermed hvor det fortsatt finnes ustabile fokksnøflak.

Dypere i snødekket finnes vedvarende svake lag nær skarelag som kan gi større skred. Disse vil være lettest å påvirke der det er tynt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et tydelig faretegn som må tas på alvor.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Snødekket er vindpåvirket. Siste runde med sterk vind var fra øst, med litt nysnø i tillegg. Forrige helg kom det mye snø, mest vest i regionen, og kraftig vind fra vest. Der det har vært mye vind er det avblåst ned til skarelagt fra 2.2, som går opp til ca. 1300 moh.
Det er store mengder snø i leområder og størst ansamling av fokksnø i øst- og sørvendt terreng.

Forrige uke ble det observert mye kantkorn i overflaten, som nå trolig er føyket ned og utgjør et svakt lag. Det er flere kantkornlag i snødekket i forbindelse med skare. Øverste skarelag er fra fredag 2.2. Ferske observasjoner tyder på at siste fokksnøflak ikke fester seg godt til skaren som kan tyde på at det kan være et løsere lag med kantkorn imellom.
Det er også observert kantkorn rundt skarelag fra 27.1. som trolig er det mest aktive laget i regionen.
Det er også kantkorn ved bakken.

Det ble observert noen skred og skytende sprekker i østvendt terreng i helga.

Mandag kom det en god del snø, mer enn 10 cm en del steder, men ved relativt lite vind. Også en periode med snøfall tirsdag.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Bris fra sørvest. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Kan hende opp i frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS