Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark mandag 12.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
De ferske flakene kan være svært ustabile. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Vind fra øst og nysnø, vil fortsette å danne ferske fokksnøflak, i hovedsak vest-nordvest-vendte leheng. Stedvis kan flakene være svært lett å løse ut. Flakene kan ligge over et rim- og/eller kantkorn-lag som ble dannet i overflaten i forrige uke. Det er lokale forskjeller på hvor vinden har tatt, hvor det ble dannet rim/kantkorn og dermed vil utbredelsen av ustabile flak kunne variere mye.

Dypere i snødekket finnes vedvarende svake lag som kan påvirkes på tynt snødekke, og med stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Spesielt utsatt er overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et tydelig faretegn som må tas på alvor. Dette skredproblemet vil være gjeldene for hele regionen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Snødekket er vindpåvirket. Siste dagene har det vært litt snø og vind fra østlig retning. Sist tirsdag kom det ca. 20 cm nysnø. Forrige helg kom det mye snø, mest vest i regionen, og kraftig vind fra vest. Der det har vært mye vind er det avblåst ned til skarelagt fra 2.2, som går opp til ca. 1300 moh.
Det er store mengder snø i leområder og størst ansamling av fokksnø i øst- og sørvendt terreng.

Det er flere kantkornlag i snødekket i forbindelse med skare. Øverste skarelag er fra fredag 2.2. Ferske observasjoner tyder på at siste fokksnøflak ikke fester seg godt til skaren som kan tyde på at det kan være et løsere lag med kantkorn imellom.
Det er også observert kantkorn rundt skarelag fra 27.1. som trolig er det mest aktive laget i regionen.
Det er også kantkorn ved bakken.

Det er observert noen skred i østvendt terreng siste dager. Svake lag av nysnø innad i fokksnø er trolig svakt lag.

Torsdag ble det observert mye kantkorn i overflaten.
Lørdag meldes det om skytende sprekker i den ferske fokksnøen.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -12 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 12. februar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om kvelden. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS