Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold høyt til fjells der snødekke er tynt og mykt. Enkelte våte skred kan løsne av seg selv der det regner.

Skredfarevurdering

Det er mulig å løse ut store skred på et dypt liggende lag med kantkorn. Steder hvor det er mulig er begrenset til steder hvor snøen over er myk og tynn.

Regn og mildvær kan føre til noen små og enkelte middels store våte flak- og løssnøskred i bratte heng.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 20. mars 2023

Snøoverflaten er preget av snøfall og kraftig vind fra SØ, torsdag og fredag forrige uke. Skiftende vær og temperaturer gjennom helgen har gitt skare i lavere høyder og solsider. På høyfjellet varierer snøoverflata mellom fokksnø av ulik hardhet. I skjermede formasjoner finnes myke flak og løsere snø.

Det finnes lag med kantkorn under siste store snøfall, som viser tydelige tegn til aktivitet. Søndag er det observert drønn med over 200 m forplantning i Valle). Det finnes også et eldre svakt lag av kantkorn ved bakken, men dette er vanskelig å påvirke.

Det har torsdag og fredag forrige uke gått mange middels og flere store flakskred i regionen. Mange av disse rundt og over tregrensa.

Fjellvær

Mandag 20. mars 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Tirsdag 21. mars 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS