Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold i områder med fersk fokksnø. Et svakt lag av kantkorn nede kan påvirkes der snødekke er tynt.

Skredfarevurdering

Det ventes vind i frisk bris fra sørvest om dagen opp til kortvarig liten kuling på ettermiddagen. Mesteparten av nysnøen kommer på Haukelifjellet. Gunstige temperaturer at fokksnøen fra tirsdag vil stabilisere seg utover dagen. Dermed vil steder hvor man kan løse ut skred minke.

Ellers skal det mye til for å løse ut skred i kantkornlaget lenger nede i snødekke. Vær forsiktig i områder der snøen over er myk og tynn. Her kan det være mulig å løsne store skred.

Under 1000 moh kan små våte skred løsne av seg selv mens det regner.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Snøoverflaten er preget av snøfall og kraftig vind forrige uke og det finnes fokksnø av ulik hardhet på høyfjellet. Skiftende vær og temperaturer gjennom helgen har gitt skare i lavere høyder og solsider. Skaren blir hardere og mer bærende med høyden. Under skoggrensen ligger det fuktig snø på toppen av skaren. I skjermede formasjoner finnes myke flak og løsere snø.

Det finnes lag med kantkorn under siste store snøfall, som viste sist på søndag tegn for aktivitet ved et stort drønn. Det finnes også et eldre svakt lag av kantkorn ved bakken med stor utbredelse. Laget kan produsere store skred men er vanskelig å påvirke for en person.

Fjellvær, 22.03.2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør vest i regionen

Fjellvær, 23.03.2023

6-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Kortvarig liten kuling om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS