Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 01.04.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Det vil være svært lett å løse ut store skred i fersk snø, også på avstand. Ferdsel i eller nært skredterreng anbefalles ikke..

Skredfarevurdering

Nedbør og vind avtar, og i takt med det avtar også risikoen for naturlig utløste skred. Det vil være svært lett å løse ut skred i den ferske snøen fra de siste dagene, og skred kan bli store til svært store. Fjernutløsing forventes, unngå ferdsel i eller nært skredterreng der det ligger fersk snø.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 31.03.2023

I sørvendt terreng har det dannet seg tynne skarelag etter soloppvarming før været kom inn. I forbindelse med denne forventes det at det ligger et svakt lag av kantkorn, enten over eller under. I andre hengretninger har det mange steder også dannet seg svake lag av kantkorn i overflaten i det kalde, pene været. Under mildværsskaren fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Observasjonene de siste ukene viser at kantkornene er avrundet, og har liten evne til bruddforplantning.

Det har gått skred på E6 ved Sarvvesjohka, sør for Stokkedalen ved Alta. Ved Hammerfest ble det fjernutløst et lite skred fredag morgen. Like nord for Hasvik gikk et skred på vei, og ødela en badstu og en campingvogn.

På fredag morgen er kommet mellom 10 og 40cm nysnø i regionen på hovedsakelig nordlig kuling til storm.

Fjellvær, 31.03.2023

12 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten storm fra nord, endring til stiv kuling fra nord om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 01.04.2023

2 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nord om kvelden. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS