Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 29.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokknsø og på vedvarande svake lag djupare i snødekket. Om vedvarande svake lag påverkast kan skred bli store.

Skredfarevurdering

Det er mogleg å løyse ut skred, både på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø. Sterk vind kan blåse noko snø inn i leheng og ustabile fokksnøflak kan løysast ut når vinden står på. Det er nok likevel avgrensa mengder snø som flyttast sidan det også var sterk vind onsdag. Vedvarande svake lag kan påverkast og om dei gjer det kan skred bli store. Fjernutløysing av skred er mogleg.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2024

Dei siste dagane har det vore mildt for årstida, mykje vind og på måndag var det bygevêr vest for Langfjorden. Det er difor store variasjonar i snøoverflata. Under mildvêrsgrensa, som gjekk opptil 500 moh i helga, har snøen blitt fuktig og stadvis fryst på ettersom det har blitt kaldare. Elles er det vindpåverka snø av varierande hardheit.

Djupare i snødekket er det svake lag av kantkorn rundt eit skarelag danna ved eit tidlegare mildvêr (29/1), som nådde opp til minst 500 moh, truleg opp til 800 moh lengst ut mot havet. Store flakskred observert etter sterk vind førre veke kan ha gått på dette laget. Det gjekk store skred både langs Nuvsfjord og på Alteidet, og det er observert drønn mange stadar.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2024

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørvest. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 29. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS