Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 13.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt eller mykt. Vær også varsom i bratte heng med solinnstråling.

Skredfarevurdering

Det finnes fortsatt vedvarende svake lag i snødekket. Disse ligger stort sett under hard og bærende snø og er vanskelig å påvirke. Vær fortsatt oppmerksom i områder der snødekket er tynt eller mykt, og rundt tregrensa.

Der sola tar tak og myker opp snøen kan det være lett å løse ut små, våte skred. Lune formasjoner i svært bratt terreng er særlig utsatt. Vær også obs på at soloppvarming kan føre til skavlbrudd.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. mars 2024

Opp til ca 3-400 moh er snødekket for det meste smelteomvandlet. I fjellet er det hovedsakelig hard fokksnø, satstrugi eller skare på overflaten, men mykere snø kan finnes i enkelte formasjoner som er skjermet for vind.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn rundt et skarelag som ble dannet i slutten av januar. Mildvær og regn gikk da opp til ca 1000 moh.
Kantkornene har nå blitt mer avrundet etter en periode med mildt vær, så det antas at det nå er lite sannsynlig å løse ut store skred.

Fjellvær

Tirsdag 12. mars 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Bris fra vest. -8 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 13. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -15 °C til -4 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS