Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 26.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Vedvarende svake lag i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø kan gi store skred. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Komplekse forhold. Mandagen starter med noe nedbør og vind fra sørvest til vest. I fjellet kan det dannes nye ferske fokksnøflak som en skikjører lett kan påvirke. Dersom snøtransporten blir større enn forventet, kan enkelte naturlige utløste skred ikke utelukkes helt.

Det har tidvis vært stor snøtransport gjennom helgen. Der fokksnøflak de siste dagene hviler på et svakt lag av kantkorn kan skred bli store. Det kan være lett å løse ut skred på dette laget, og det er mulig å løse ut skred på avstand. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa.

Skredfaren er størst gjennom natten og morgenen mens været står på.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 25. februar 2024

Mandag er det ventet noe snø. Før dette har vind fra sør og mildvær de siste dagene påvirket snøen som kom ved forrige snøfall. Snøen har blitt fuktet opp til 500-700moh. Mange steder i fjellet har det blitt avblåst eller er harde fokksnøflak.

Mildvær i slutten av januar med plussgrader opp til 1000 moh har gitt flere skarelag med kantkorndannelse i snødekket. Det aktive kantkornproblemet virker å ha stor variasjon.

Det har blitt observert flere (10-15) naturlig utløste skred forrige uke, både på øyene og fastlandet. Minst tre av dem er store, og alle de store skredene har sannsynligvis gått på kantkorn etter innlastning av snø i nordvendte til østvendte heng. Men også vestvendte heng har hatt skredaktivitet.

De siste dagene er det observert drønn i snødekket flere steder i regionen, og både fredag og lørdag var det observert kraftig snøfokk og snøtransport ifm sørlig vind.

Fjellvær

Søndag 25. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -11 °C til 1 °C på 700 moh. Mest vind på yttersia.

Mandag 26. februar 2024

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS