Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 26.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, særlig i eller ved terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det ventes stort sett rolige værforhold og lite endring i skredfaren. Fokksnøen stabiliseres gradvis, så fokksnøflak er enten tynne eller ventes å være vanskelig å løse ut.

Det finnes lag med kantkorn i snødekket, men det ligger for det meste dypt begravd under mye fokksnø, og har ikke gitt noen faretegn i det siste. Dette tyder på at det ikke er et aktivt skredproblem nå, men vær likevel varsom i områder hvor fokksnøen over det svake laget er tynn. Evt. skred på dette kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 25.03.2023

Mange steder er det fint skiføre med mye løs snø eller myke flak på overflaten, men andre steder har vind fra forskjellige retninger laget hardere fokksnøflak.

Stedvis kan det finnes tynne skarelag etter soloppvarming i bratte sørvendte sider.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars har det dannet seg lag med kantkorn. Det er stor variasjon i hvor utviklet kantkornkrystallene er og hvor dypt laget ligger, men mange steder ligger det under mye kompakt fokksnø og er svært vanskelig å påvirke. Generelt viser tester at det har begrenset evne til bruddforplantning, og det er ikke observert faretegn i tilknytning til dette laget i det siste.

Forrige uke ble det observert et stort skred på østsiden av Synnøvjordtind på Kvaløya. Det er usikkert når dette skredet gikk, men ut fra størrelsen har det sannsynligvis gått på kantkornlag dypt i snødekket. De siste dagene er det ikke observert skredaktivitet i regionen.

Fjellvær, 25.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -20 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 26.03.2023

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -21 °C til -6 °C på 700 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS