Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 06.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt til fjells vil det noen steder være lett å løse ut små skred. Den ferske snøen kan legge seg på gammel, svak snø.

Skredfarevurdering

I høyfjellet legger seg den ferske snøen på det gamle, tynne snødekket. Dette vil være mest utpreget på fastlandet der det var mest snø fra før av. Her vil det noen steder være svært lett å løse ut skred. Der det var godt skiføre tidligere før snøfallet er mest utsatt, her legger seg de ferske flakene på svake lag av kantkorn. Skredstørrelsen holdes nede av begrenset nedbørsmengde. Lavere i terrenget er det mindre nysnømengder, og her er skredfaren betraktelig lavere.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har endelig kommet nedbør i regionen. I høyden og indre strøk kom store deler som snø, her kan det ha kommet opp til 20cm nysnø. I lavlandet ble det først en del regn før det gikk over i snø, her ventes det ligge 5-10 cm nysnø.

På fastlandet ligger det gammel snø ned til rundt 300moh. Ute på øyene skal man godt opp i høyden for at ikke den nye snøen skal ligge på bar bakke.

Det er observert rim en del steder før været dro inn. Det er usikkert om rimet ble ødelagt av vind før det snødde ned eller ikke. Mindre usikkert er at det gamle snødekket mange steder består av svake lag av kantkorn, enten direkte under den nye snøen eller under skare.

Fjellvær, 05.12.2022

13-17 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om formiddagen. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -3 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 06.12.2022

3-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til tirsdag. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra sør om formiddagen. -13 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Skiftende vindforhold. Usikre nedbørprognoser.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS