Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
I fjellet kan vedvarende svake lag påvirkes der snødekket er tynt. Små fokksnøflak i overflaten kan være lette å løse ut der de ligger over kantkorn eller rim.

Skredfarevurdering

Snødekket oppleves generelt som stabilt, men vær obs på at det lokalt er mulig å løse ut skred i et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Sannsynligheten er størst der snødekket er tynt.
Enkelte store skred kan ikke utelukkes. Problemet ventes å være størst i i fjella rundt Oppdal.

Der det ble dannet små fokksnøflak i overflaten lørdag, kan disse fortsatt være lette å påvirke for en skiløper, særlig hvis de ligger over svake lag av rim eller kantkorn.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Det er snø til havnivå og snødybden øker med høyden etter snøfall i november. Etter vind i helgen består snødekket flere steder av harde fokksnøflak som ligger på overflatekantkornet snø. I snøoverflaten er det overflaterim. Noen skjermede formasjoner har fortsatt løs, mjuk snø og godt skiføre. Over 700 moh ligger det eldre snø fra oktober på bakken.


Det er relativt stor utbredelse av kantkorn rundt skarelag som ligger over snøpakka fra oktober. Det er laget over skare som ventes å være mulig å påvirke. Det ligger også godt beskyttede kantkorn mot bakken under oktobersnøen flere steder.
Det skal mye til for å påvirke svake lag de fleste steder, men lokalt der snødekket er tynt, kan det være lettere.

Søndag ble det observert skytende sprekker i tynne fokksnøflak. På mandag ble det observert noen str. 1 skred og ett str. 2 skred som sannsynligvis løsnet naturlig i forbindelse med vinden på lørdag.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -18 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -21 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS