Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 16.04.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Våte løssnøskred kan løsne i bratt, solvendt terreng. Det kan finnes lommer med ustabil fokksnø i høyden.

Skredfarevurdering

Der snøoverflaten er våt, vil det være lett og løse ut løssnøskred for en skiløper. Det ventes fravær av nattefrost høyt opp og sola vil varme snødekket raskt på morgenen. I bratt terreng kan løssnøskred også løsne av seg selv.

Fokksnø fra de siste dagene kan ligge på svake lang av kantkorn som ble dannet i det kalde, klare været den siste tiden. Disse flakene kan fortsatt være lett å løse ut, men problemet har trolig liten utbredelse.

Ved høye temperaturer om våren øker faren for glideskred og skavlbrudd. Vær forsiktig ved skavler og under glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 15. april 2023

Snødekket varierer mye med høyde og himmelretning. Solen har nå tatt godt i mange heng og i bratte sørsider er snødekket omdannet eller smeltet bort selv høyt til fjells.
I nordsider og slakere terreng i fjellet er snødekket tørt, og består av fokksnøflak av varierende hardhet. Noen steder er det avblåst til gammel skare.

Klart og kaldt vær i hele april har gitt kantkorndanning i overflaten. Det finnes også kantkorn dypt i snødekket under hard og bærende fokksnø, som ikke påvirker skredfaren per nå.

Fjellvær

Lørdag 15. april 2023

2 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 16. april 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -7 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS