Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt og soleksponert terreng midt på dagen og i bratte leområder med fokksnø i høyfjellet.

Skredfarevurdering

I høyden kan det være lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak. Følg med på hvor vinden har flyttet på den siste snøen, den ferskeste fokksnøen er mest utsatt.
I lavere områder kan sol og stigende temperatur gjøre det lett å løse ut mindre løssnøskred i bratt terreng. Følg med når snøoverflaten blir våt.

Det er usikkert om det kan finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Vær oppmerksom på at temperaturstigning kan gjøre det lettere å påvirke slike lag.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det har kommet mye snø i regionen i mars og det er nå normale snømengder i fjellet og betydelig mer enn normal i lavlandet. I fjellet er snøoverflaten påvirket av sterk vind 16-17 mars. Over skoggrensa er snøoverflaten stort sett hard fokksnø og avblåst på utsatte steder. Temperaturstigning de siste dagene har gitt et skarelag øverst i skogen og myknet snødekket lavere ned på dagtid.

Det er ikke gjort observasjoner på vedvarende svake lag i det siste. I Romsdal er svakt lag av kantkorn et aktivt problem.

Fjernutløst flakskred str 2 i nordvendt side ved Storhornet i Storlidalen lørdag. Det er uvisst hva dette skredet løsnet på. Fjernutløsning tyder normalt på et svakt lag av enten kantkorn eller rim.

Litt ny snø har myknet snøoverflaten og gir godt skiføre mange steder.

Fjellvær, 22.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør på ytre strøk

Fjellvær, 23.03.2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om formiddagen. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS