Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 03.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Stort sett stabile forhold, men i bratte, sørvendte helninger kan det løsne våte skred av seg selv.

Skredfarevurdering

I terreng som får mye sol igjennom dagen vil snøoverflaten fuktes opp, og det kan løsne våte skred. Vær særskilt obs i lune, sørvendte terrengformasjoner som renner og forsenkninger. Fokksnøen i nordvendte terrengformasjoner antas å ha stabilisert seg.

Det er observert at det finnes svake lag av kantkorn under fokksnøen, men stort sett er det svært vanskelig å påvirke det svake laget. Vær obs der der snøoverflaten er litt mykere. Der overflaten er hard og gjenfrosset, eller det er harde fokksnøflak i overflaten, er det lite trolig at du kan påvirke svake lag.


Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 2. mars 2024

Den siste uken har vært preget av kraftig vind fra sørlig retning og milde temperaturer for årstiden. Snødekket fuktes opp i takt med de milde temperaturene på dagtid, og fryser til igjen når temperaturen synker om natten. Over 600 moh er det tørr snø i overflaten.

Over tregrensen ligger det mye fokksnø i nord- og vestvendt terreng, mens det er avblåst til skare eller bakken andre sted.

Det finnes kantkorn i snødekket, men stort sett de vanskelig å påvirke og ikke noe aktivt skredproblem.

Lørdag er det observert naturlig utløste, våte skred i bratt sørvendt terreng. Det automatiske skreddetektsjonsanlegget i Bjærangsfjorden har detektert skred både fredag og lørdag.

Fjellvær

Lørdag 2. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 3. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS