Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det har dannet seg et svakt lag av kantkorn nær overflaten. Kraftig vind kombinert med nysnø natt til torsdag har dannet fokksnø over dette laget. Flakene er stort sett tynne, men svært lett å løse ut. Enkelte steder kan skredene bli store nok til å være farlig i seg selv.
Unngå områder hvor vinden har lastet inn mye snø de siste dagene.

Vær obs på at det ligger et vedvarende svakt lag i overgangen mellom fokksnø og gammel, smelteomvandlet snø. Det er vanskelig å påvirke dette laget siden det stort sett ligger under harde og massive fokksnøflak, men skred kan potensielt bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

I vindutsatte områder er det avblåst ned til mildværskare, mens snøen har samlet seg og dannet fokksnøflak i leområder og forsenkinger. Noen steder har det lagt seg opp store mengder med fokksnø.

I andre deler av regionen, slik som i Beiarn, har det vært lite løs snø tilgjengelig for den kraftige vinden. Her er det avblåst og mindre mengder fokksnø i leområder.

Opp til 1000 moh, ligger det en massiv smeltepakke i bunn av snødekket etter mildværet i slutten av januar.

Under den nyeste fokksnøen er det observert nedføyket kantkorn. Mellom fokksnøen fra sist helg og mildværspakken fra Ingunn har det dannet seg et vedvarende svakt lag av kantkorn.

De siste dagene ble det observert drønn i fokksnøen. Det gikk også noen naturlig utløste skred i starten av uken.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -19 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS