Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 05.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Unngå skredterreng hvis du hører drønnelyder eller ser at det sprekker opp i snødekket. Dette er tegn på at du påvirker vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være lett å løse ut snøskred der myke fokksnø ligger opp på vedvarende svake lag. Utbredelsen av disse vedvarende svake lag er nok ikke like stor som først fryktet. Vi vurderer at det kan være lett å løse ut snøskred for en skiløper enkelte steder, men vi forventer at det er få plasser hvor skredene blir stor på grunn av generelt magert snødekke. Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønnelyder, og vis varsomhet der fokksnøflak er tynne eller myke. Husk også at konsekvenser av små skred kan bli mer alvorlig pga. oppstikkende steiner.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av sterk vind fra øst de siste dagene. Over skoggrensen består det generelt av fokksnø av ulik hardhet. Under skoggrensa er snødekke spesielt tynt. Det ligger mest snø høyere til fjells og i vestvendte eksposisjoner.

Det er observert kantkornlag over skare i snødekket. Lave temperaturer og tynt snødekke gjør at det er gode forhold for videre utvikling av dette svake laget. I naboregionen er det observert lommer med nedføyket overflaterim. Dette laget finnes antagelig også i Svartisen, men utbredelsen er ikke kartlagt.

Snødekket er fortsatt svært tynt og det er mye oppstikkende steiner. Det er snø til havnivå.

Fjellvær, 04.12.2021

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 05.12.2021

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -25 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS