Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 25.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Usikkerhet knyttet til vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Det er ventet litt nysnø og vinden skal øke utover dagen. Fokksnøflak fra tidligere i uken ventes nå å være vanskelig å utløse. Disse ligger i hovedsak i vestvendt terreng. Nye flak kan danne seg i sør- og østvendt terreng. Disse vil være lettere å løse ut men vil være tynne.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Vær likevel oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 24.03.2023

Det har vært kraftig vind fram til torsdag formiddag. Roligere siden det. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt fra myk til hard fokksnø ettersom hvor vindutsatt terreng formasjonen har vært.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Observasjoner av drønn lørdag tyder på at dette laget kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt. Men det ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de alle fleste steder. Onsdag ble det også observert et begynnende kantkornlag høyt i snødekke. Dette er under utvikling og må følges med på.

Fjellvær, 24.03.2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -23 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Fjellvær, 25.03.2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -24 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. .

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS