Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 23.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Kraftig vind først på dagen vil flytte på snøen og skred kan løsne av seg selv.
  • Størst fare til og med torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Sterk vind fra øst gjennom formiddagen vil flytte snø inn i nye leområder og danne ferske fokksnøflak. Der det blåser mest kan enkelte skred løsne av seg selv. Faren for dette blir mindre når vinden roer seg, men en skikjører kan fortsatt løse ut skred.

Solen kan føre til at små skred løsner av seg selv i bratte solsider.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Vær likevel oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er nysnø til havnivå i hele regionen. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt fra myk til hard fokksnø ettersom hvor vindutsatt terreng formasjonen har vært.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Observasjoner av drønn lørdag tyder på at dette laget kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt. Men det ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de alle fleste steder. Onsdag ble det også observert et begynnende kantkornlag høyt i snødekke. Dette er under utvikling og må følges med på.

På mandag og tirsdag har det stedvis kommet store mengder nysnø. Det er registrert overflaterim nord for Røssvoll i Rana onsdag formiddag.

Fjellvær, 22.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til stiv kuling fra øst om kvelden. -19 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -19 °C til -12 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS