Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 19.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kompleks situasjon. Det finnes vedvarende svake lag under fokksnøen som kan påvirkes og gi store skred.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag av kantkorn som ligger under fokksnøen gjør fortsatt ferdsel i skredterreng krevende. Nysnø i overflaten gir godt skiføre og det er vanskelig å vurdere hvor skredproblemet er. Problemet finnes hovedsakelig i heng mot nord og vest, men kan ligge i flere himmelretninger. Få faretegn betyr ikke at det er trygt og hvis skred først løsner kan de bli store.

Det ble observert skred i helgen som enten var solutløst eller personutløst. Regn opp til 1000moh mandag kan gi noen våte løssnøskred i bratt terreng.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 18. februar 2024

Det er myk fin snø oppå et tidligere vindpåvirket snødekke. Flakene under den siste snøen ligger hovedsakelig i vest og nord. Også mye fin løs snø i skogen. Mildværet fredag forrige uke rakk ikke så høyt opp og det ser ut til å ha påvirket snøoverflaten bare i lavlandet. Sola tok i bratt sør torsdag forrige uke og det er dannet solskare.

Kaldt og klart vær forrige uke førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten. Kantkornlaga som dannet seg ligger nå under fokksnøen, som igjen ligger under løs fin nysnø. Laget virker fortsatt aktivt og har gitt flere skred siste uken.

Det har også begynt å danne seg kantkorn rundt det øverste skarelaget. Dette har ikke vist seg være et aktivt skredproblem enda, men det følges med på.

Mange små og middels store flakskred løsnet av seg selv i natt til torsdag/fredag forrige uke. Antagelig på grunn av pålagring av snø.

Skytende sprekker ved Saudehornet lørdag.

Fjellvær

Søndag 18. februar 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -9 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 19. februar 2024

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS