Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Det finnes vedvarende svake lag som kan påvirkes og gi store skred.

Skredfarevurdering

Skredfaren er knyttet til vedvarende svake lag av kantkorn som ligger under fokksnøen. Dette gjør ferdsel i skredterreng krevende. Problemet finnes hovedsakelig i heng mot nord og vest, men kan ligge i flere himmelretninger. Der fokksnøflakene er harde vil svake lag være vanskeligere å påvirke enn i mykere bundet fokksnø. Få faretegn betyr ikke at det er trygt og hvis skred først løsner kan de bli store.

Sørvest i regionen kan nysnø og litt vind fra SV danne ferske flak som er lette å løse ut onsdag. Her kan en person løse ut skred, hovedsakelig i nordøstvendte heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra sørøst, har fram til tirsdag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Kaldt klart vær forrige uke førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten. Disse kantkornlaga ligger nå under fokksnøen, og ble funnet seinest tirsdag i Ørsta.

Det har også begynt å danne seg kantkorn rundt det øverste skarelaget. Dette har ikke vist seg være et aktivt skredproblem enda, men det følges med på.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -15 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS