Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 05.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er varslet kraftig vind fra sørøst som vil skape fokksnøflak i leområder. Den ferske fokksnøen vil legge seg over et svakt lag av kantkorn som skiløpere lett vil kunne påvirke. Vær oppmerksom på faretegn som skytende sprekker og drønn i snødekket. Det vitner om skredfarlig snø.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2024

Under ca. 500 moh består snøoverflaten av solskare og lommer med fokksnø av varierende fasthet. Høyere til fjells er snøoverflaten generelt hard og preget av vind med noe løs snø i overfalten. Generelt lite løs snø tilgjengelig for vindtransport.

Snøprofil på torsdag viser svakt lag av kantkorn under fokksnø i overfalten og dette anses som et aktivt svakt lag i regionen.

På torsdag ble et lite naturlig utløst flakskred observert i sørvendt terreng på Kistrandtind i Valnesfjord.

Fra Kistrandtind blir det torsdag observert kuling fra SØ og noe vindtransport til leområder.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -25 °C til -11 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 5. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS