Snøskredvarsel for region Salten onsdag 08.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder høyt til fjells. Her kan det være lett å løse ut skred. Enkelte våte skred kan ventes der det er mildt og nedbøren kommer som regn.

Skredfarevurdering

I leområder i høyfjellet kan det ligge en del vindtransportert snø som det kan være lett å løse ut skred i siden fokksnøen ligger over et svakt lag av kantkorn, rim eller nedsnødd nysnø. I de delene av regionen hvor det har kommet mest snø de siste dagene kan det ligge så mye snø i leområder at skredene kan bli store.

I lavereliggende områder begynner snødekket å bli vant med mildvær og regn, men enkelte våte skred kan ikke utelukkes. Sannsynligheten for våte, naturlig utløste skred avtar etterhvert som nedbøren avtar og temperaturen synker.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøen har fått seg en real oppfuktning av mildværet i starten av uken, og selv høyt til fjells kom nedbøren tidvis som regn og sludd mandag. Når det ble kaldere igjen på tirsdag gikk nedbøren over til nysnø i fjellet og regn og sludd i lavlandet. I fjellet har kraftig vind flyttet det som var av flyttbar snø over til leområder, mens mildværet har tæret på snøen langs kysten og i lavlandet.

Før mildværet lå det lag av kantkorn og rim høyt i snødekket. Hvordan disse lagene har klart seg igjennom mildværet på mandag og tirsdag er usikkert, men høyt til fjells i indre områder kan de fremdeles være et problem.

Fjellvær, 07.02.2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til tirsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fjellvær, 08.02.2023

5 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest natt til onsdag. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS