Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak kan ligge over et vedvarende svakt lag i leområder. I disse områdene er det svært lett å løse ut skred.
  • Størst fare fra søndag ettermiddag

Skredfarevurdering

Skredfaren ventes å øke når vind og nysnø danner ferske ustabile fokksnøflak. Når vinden dreier mot vest utover dagen kan flere heng bli ustabile.
Stedvis kan det ligge ustabile lag av rim eller kantkornet snø under fokksnøen. Her kan det være svært lett for en skiløper å løse ut skred. Mindre skred kan også løses ut i den ferske fokksnøen.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det har vært rolig vær med lite nedbør de siste dagene. Det ligger mye løs snø i terrenget. Under den løse snøen ligger det en kompakt snødekke bestående av skare og smelteformer.

Det har dannet seg et svakt lag av kantkorn i nysnøen og det er rim på snøoverflaten. Det er også ustabile lag ved bakken som er vanskelig å påvirke, men kan gi drønn der snødekket er tynt.

Det har blåst stiv kuling (15 m/s) på Kistefjellet (980 moh) ved Finnsnes natt til lørdag.

Fjellvær, 04.02.2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.02.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til søndag. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS