Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 17.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det er generelt stabile forhold og hard snøoverflate. Vær varsom i bratte solutsatte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabile forhold i regionen. Der snøoverflaten blir våt på grunn av soloppvarming kan en skiløper løse ut våte løssnøskred, og enkelte skred kan løsne av seg selv. Tidligere mildvær gjør at eventuelle skred ventes å bli små. Der overflaten er hard er det fare for utgliding.

I enkelte få heng i høyden kan det fortsatt være mulig å løse ut flakskred i nysnøen som kom i starten av uken. Vedvarende svake lag i snødekket har vist liten aktivitet i det siste, men kan ikke utelukkes i høyden der snødekket har vært lite påvirket av mildvær.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. april 2024

Snødekket er preget av mildvær høyt til fjells sist uke. Det har blitt kaldere fra søndag og overflaten er gjenfrosset og hard tidlig på dagen der det ikke har kommet nysnø. I lavlandet er det stedvis svært lite snø. I indre deler rundt Gratangen er det fortsatt lagdelt snødekke over 700 moh og høyere til fjells er snødekket kaldt og vinterlig.

Det er tidligere blitt observert flere lag med kantkorn i snødekket. Det antas at siste dagers mildvær og regn har nøytralisert disse vedvarende svake lagene der hvor de har ligget høyt i snødekket.
Men høyt til fjells med kort mildværspåvirkning er det mulig at de fremdeles er intakte.

Fjellvær

Tirsdag 16. april 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 17. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -13 °C til 0 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS