Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabilt. Vær varsom i leområder der vedvarende svake lag kan ha snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene fra helga er hovedproblemet torsdag. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred i fokksnøflak, der flakene ligger over svake lag i snødekket. Det er få steder dette er aktuelt. Ventes å være mest utbredd i Rauma og Eikesdalsfjella. Litt regn på kvelden og snø i høyden vil ikke endre skredfaren vesentlig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra sørøst, har siden fredag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Kaldt klart vær i forrige uke førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten.

Det har også begynt å danne seg kantkorn rundt det øverste skarelaget. Dette har ikke vist seg være et aktivt skredproblem enda, men det følges med på.

Observasjoner tirsdag viser vindpåvirket og hard snøoverflate i Skorgedalen. Det er lite løs snø igjen å flytte på over tregrensa.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

5-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS