Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 12.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.

Skredfarevurdering

Det er svært lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak, spesielt der flakene ligger over svake lag i snødekket. Stiv kuling fra sørøst vil fortsette å flytte tilgjengelig løs snø inn i leheng, og danne ferske flak. Enkelte skred kan løsne naturlig.

Vinden kan variere mye innad i regionen. Det samme gjelder hvor det ble dannet svake lag i snødekket. Utbredelsen av ustabile flak kan derfor variere mye og skredproblemet kan finnes i flere himmelretninger.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Vind opp i stiv kuling, hovedsakelig fra sørøst, har siden fredag flyttet snøen inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Kaldt klart vær i forrige uke førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten.

Det har også begynt å danne seg kantkorn rundt det øverste skarelaget. Dette har ikke vist seg være et aktivt skredproblem enda, men det følges med på.

Lørdag ble det rapportert om flere skred i regionen, spesielt i Isfjorden, både fjernutløste, naturlig utløste og skiløperutløste str. 2 skred.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 12. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS