Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 07.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag kan ligge under fokksnøen. Faren for våte løssnøskred øker utover dagen. Vær oppmerksom på glidesprekker.

Skredfarevurdering

Noen få steder kan det fortsatt være lett å løse ut middels store skred i fokksnøen. Vinden roer seg, men det vil ta litt tid før fokksnøflak som ble dannet på torsdag stabiliserer seg, spesielt der de har lagt seg på et svakt lag av kantkorn.

Dersom solen tar utover dagen kan det være lett å løse ut små skred i bratt terreng. Det kan gå enkelte glideskred. Hold god avstand til skavler, både over og under.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 6. april 2023

Snødekket varierer mye med høyde og himmelretning. Solen har nå tatt godt i mange heng. Rett sør og sørvest er snødekket grovkornet ned til øverste skarelag i bratt terreng. I formasjoner som ikke har fått sol består snødekket av overflatekantkorn eller fokksnøflak av varierende hardhet. Noen steder er det avblåst til gammel skare. Det er store variasjoner i hvor vindpåvirket overflaten er.
I lavereliggende terreng er snødekket smelteomvandlet, bortsett fra i nordsider.

Kaldt klart vær den siste tiden har gitt god grobunn for kantkorn rundt skarelag. Skred kan løses ut der det er dannet ferske flak over kantkorn. I sørvendt terreng har solen omdannet snødekket og her er ikke kantkornlagene høyt i snødekket et like stort problem lenger.

Observasjoner fra tidlig i uka viser at kantkornlaget dypt i snødekket er avrundet opp til i hvert fall 800 moh. Det er også dekket av stedvis bærende og tykke fokksnøflak og er et lite sannsynlig skredproblem i øyeblikket.

Det er rapportert om en god del små til middels store løssnøskred i sørsider. Tirsdag løste en skiløper ut et lite til middels stort flakskred i nordøstvendt heng ved Vistdalsheia. Onsdag gikk det to glideskred i sørvendte heng.

Fjellvær

Torsdag 6. april 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis liten kuling. Litt lavere temperatur.

Fredag 7. april 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS