Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal lørdag 09.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i overgangen mellom tynt snødekke og fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Mange steder oppleves snødekket som stabilt, men vær obs på at det lokalt er mulig å løse ut skred i et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Sannsynligheten er størst der snødekket er tynt.
Enkelte store skred kan ikke utelukkes. Problemet ventes å være størst i indre deler av regionen.
Lokalt kan økende vind gi ferske fokksnøflak nært vindutsatte steder. Disse flakene kan være lette å påvirke, men ventes å være små.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Fredag 8 desember 2023

Det ligger et tynt snølag helt ned til fjorden.
Over ca 700 moh ligger et eldre snødekke fra oktober i bunn. Over denne sålen ligger det nå fokksnø av ulik hardhet. Denne fokksnøen blir gradvis løsere og spenningsløs grunnet stor generell kantkornutvikling i snødekket. Det er avblåst på rygger og vindutsatte steder til fjells. I skjermede formasjoner er det fortsatt løs snø og godt skiføre.

Det er relativt stor utbredelse av kantkorn rundt skarelag som ligger over snøpakka fra oktober. Det ligger også godt beskyttede kantkorn mot bakken under oktobersnøen flere steder.
Det er vanskelig å påvirke svake lag de fleste steder, men lokalt der snødekket er tynt, kan det være lettere. Det er ikke rapportert om faretegn de siste dagene.

Fjellvær, fredag 8 desember 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet. Tilskyende

Lørdag 9 desember 2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS