Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 23.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Høye dagtemperaturer gir fare for våte skred i den siste nysnøen. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Nysnøen som kom mandag har blitt våt til fjelltopphøyde, men kan fortsatt påvirkes av en skiløper i bratte heng. Husk at selv små skred kan få deg ut av balanse og ha store konsekvenser om du er på feil sted, slik som i nærheten av terrengfeller.

Det gamle snødekket vurderes som stabilt, men der der snøen glir på glatt underlag kan det fortsatt løsne glideskred i kjente skredløp . Unngå ferdsel under glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 22. mai 2024

Natt til mandag kom det et snøfall helt til havnivå. Tirsdag gikk snøgrensen ned til 450 - 500 moh i nordvendt terreng. Høyt til fjells var det tørr snø i nordvendt side tirsdag, men onsdag har nysnøen blir fuktig og våt. Under nysnøen er snødekket i all hovedsak smelteomdannet. Snøgrensen kryper stadig oppover og det er mange steder bart i fjellet. Glidesprekker er utbredt.

Høyt til fjells kan kantkornlag i snødekket være tilstede i nord- og østvendt terreng.

Fjellvær

Onsdag 22. mai 2024

Oppholdsvær. Bris fra sør. 0 °C til 11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 23. mai 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørvest. 1 °C til 11 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS