Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være mulig å påvirke svake lag i snødekket, særlig der fokksnøen over er myk og tynn eller om du kjører snøskuter som gir en større belastning på snøen.

Skredfarevurdering

Snødekket i fjellet er svært vindpåvirket og hard. Det kan derfor fremstå som stabilt, men vær klar over at det mange steder finnes vedvarende svakt lag av kantkorn i overgangen mellom fokksnø og gammel smelteomvandlet snø. Du som skiløper kan utløse skred på dette laget.

Vær særskilt obs i skoggrensen, der er ofte fokksnøflakene litt mykere og litt tynnere enn høyere til fjells. Får du faretegn som drønn og skytende sprekker er det tegn på at du kan påvirke det svake laget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Over tregrensen har vinden herjet. Det er avblåst på rygger og egger, og snøen har samlet seg i bekkedaler og forsenkninger. I leområder ligger det harde fokksnøflak. I lune formasjoner, slik som i skogen, er det fremdeles litt løs og ubunden snø.

Opp til 1000 moh, ligger det en massiv smeltepakke i bunn av snødekket etter mildværet i slutten av januar.

Mellom den smelteomvandlede snøen og fokksnøen har det dannet seg en vedvarende svakt lag av kantkorn. Det varierer hvor mye fokksnø som ligger over, og dermed også hvor lett det er å påvirke.

I skoggrensen, ved Litletind og mot Lossitinden ble det, i helgen, meldt om faretegn som drønn og skytende sprekker.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sørøst. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 14. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sørøst. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS