Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Selv om det er lite snø i terrenget er det en krevende situasjon med stor utbredelse av vedvarende svake lag av kantkorn og til dels rimkrystaller. Der fokksnø ligger oppå disse svake lagene kan det være lett å løse ut skred, og fjernutløsning er mulig.

Det er svært krevende å forutsi hvor i terrenget fokksnøen hviler oppå vedvarende svake lag, og hvor den ikke gjør det. Faretegn som skytende sprekker og drønnelyder er et tydelig tegn på at det svake laget er tilstede, men fravær av slike faretegn betyr ikke nødvendigvis at snødekket er stabilt.

Størrelsen på eventuelle snøskred avhenger av hvor mye snø som har samlet seg i de aktuelle fjellsidene. De fleste skred vil trolig ha begrenset størrelse, men selv små skred kan få store konsekvenser i terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Siste snøfall var for en uke siden og det kom opp mot 15 cm nysnø.

Det er snø fra havnivå, men snødekket er generelt magert. Under skoggrensen er snøen løs og uten særlig såle. Over tregrensen er snøen vindpåvirket og består av fokksnø av vekslende hardhet. På vindutsatte steder er det avblåst til bakken.

Det er observert svake lag av kantkorn mange steder i regionen, både ved bakken og høyt i snødekket. Det er laget som ligger nærmest overflaten, rett under fokksnøen, som er lettest å påvirke. Ferske observasjoner av skred, drønnelyder og skytende sprekker viser at det kan være lett å påvirke laget.

Det er også observert lommer med nedsnødd overflaterim i regionen. Dette laget har sannsynligvis ikke samme utbredelse som overnevnte kantkorn. Vær likevel oppmerksom på at det kan være mulig å løse ut skred der laget er til stede, særlig i skoggrensen og i åpne omrpder i skogen.

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS