Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Sterk vind fra nordøst vil flytte løssnø fra de siste dagene inn i nye leområder. Her kan det være lett å løse ut skred, særlig mens været står på.

Sola kan gjøre at små skred kan løsne av seg selv i bratte solsider.

Det finnes vedvarende svakt lag dypt i snødekke som skaper en kompleks situasjon og et skredproblem som er svært uforutsigbart. Dette problemet er trolig mest fremtredende i indre del av regionen. Utvis varsomhet i områder med tynt snødekke hvor laget kan være nærmere overflaten. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er nysnø til havnivå i hele regionen. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fint skiføre. Over skoggrensen er det store lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflaten er, alt ettersom hvor vindutsatt terrengformasjonen er.

Observasjoner viser at det stedvis finnes kantkorn rundt et skarelag under fokksnøen. Stabilitetstester har vist at dette laget har god evne til bruddforplantning, men få innrapporterte faretegn forsterker en mistanke om at det generelt er godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder.

På mandag ble det meldt inn noen små, myke fokksnøflakskred utløst av skiløpere i nordvendt terreng både ved Fagernesfjellet og nær Kobbenestinden i Efjorden.

Stort snøfall natt til onsdag i ytre strøk av regionen (Bogen-Evenes). I den svenske naboregionen Abisko/Riksgränsen ble det i helgen observert naturlig og fjernutløst skred på vedvarende svakt lag dypt i snødekket. Selv om disse skredene var på svensk side av grensen er observasjoner trolig relevant for indre del av Ofoten region.

Fjellvær, 22.03.2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra nordøst, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -21 °C til -14 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS