Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 24.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det er generelt et stabilt snødekke, men det er mulig å løse ut enkelte mindre skred i bratt terreng der snøen blir våt på grunn av solopvarming.

Skredfarevurdering

Temperaturen synker og gir stabilisering av snødekket tidlig på dagen. Der sola kommer fram vil overflata bli våt i bratte heng. Her vil det fortsatt være lett å løse ut små våte løssnøskred.

Det gamle snødekket vurderes som stabilt, men der snøen glir på glatt underlag kan det fortsatt løsne glideskred i kjente skredløp. Unngå ferdsel under glidesprekker og skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. mai 2024

Overflata er våt etter noen dager med varmt vær. Stedvis ligger det rester etter nysnøen som kom tidlig i uka. Snødekket er i all hovedsak smelteomdannet og vått, men det finnes fortsatt is og skarelag i høyden.
Tirsdag gikk snøgrensen ned til 450 - 500 moh i nordvendt terreng, men stiger raskt i varmen. Glidesprekker er utbredt.

Fjellvær

Torsdag 23. mai 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørvest. 1 °C til 11 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 24. mai 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS