Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten lørdag 09.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det finnes kantkorn i snødekket i hele regionen. Generelt kreves det større tilleggsbelastning for å påvirke det enn det gjorde forrige uke, men lagene er fortsatt tilstede og kan produsere skred enkelte steder. Være obs på faretegn som drønnelyd og skytende sprekker som tyder på at det svake laget er aktivt.

Der hvor vinden er sterk nok til å transportere fokksnø inn i leheng kan det dannes ustabile flak som er lett å løse ut av skiløpere.

Hvor store skred kan bli, blir mange steder avgrenset av snømengdene i fjellet. Men husk at også små skred kan skade deg hvis du bli dratt inn i område med oppstikkende stein.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Fredag 8 desember 2023

Siste snøfall var på mandag/ tirsdag da snøbygene la fra seg opp mot 15 cm på utsatte steder under relativt rolige vindforhold. Det finnes snø fra havnivå, men snødekket er generelt tynt og uten særlig såle under skoggrensen.

Også over skoggrensen finnes det en del løssnø tilgjengelig for transport dersom vindstyrken skulle øke.

Det er observert et svakt lag av kantkorn mange steder i regionen. Ferske observasjoner av drønn og skytende sprekker tyder på at dette laget fortsatt er aktiv enkelte steder.

Det kan også finnes spredte lommer med nedsnødd overflaterim i regionen. Dette laget har sannsynligvis ikke samme utbredelse som overnevnte kantkorn, og i tillegg så tyder observasjoner på at det ligger oppå myk, løs snø som er en dårlig glideflate. Vær likevel obs på åpne område under skoggrensen hvor det kan være mulig å løse ut skred på dette laget.

Fjellvær, fredag 8 desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 9 desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -19 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS