Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 17.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det er generelt stabile forhold og hard snøoverflate. Vær varsom i bratte solutsatte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk.

Skredfarevurdering

Det er generelt stabile forhold i regionen. Der snøoverflaten blir våt på grunn av soloppvarming kan en skiløper løse ut våte løssnøskred, og enkelte skred kan løsne av seg selv. Tidligere mildvær gjør at eventuelle skred ventes å bli små. Der overflata er hard er det fare for utgliding.

I enkelte få heng i høyden kan det være mulig å løse ut flakskred. Om det finnes vedvarende svake lag i høyfjellet, vil disse være svært vanskelige å påvirke og vurderes heller ikke som et problem.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. april 2024

Snøoverflaten ble sist uke påvirket av mildvær og regn opp til minst 1100 moh. Fra søndag har det blitt kaldere og overflata er gjenfrosset tidlig på dagen. I lavlandet er gjenværende snø smelteomdannet, over 300 meter blir snødekket gradvis mer lagdelt. På de høyeste toppene finnes det trolig tørrsnø som er preget av vind.

Det er tidligere blitt observert flere lag med kantkorn i snødekket. Det antas at siste dagers mildvær og regn har nøytralisert disse vedvarende svake lagene der hvor de har ligget høyt i snødekket.

Det er observert et lite skred i forbindelse med skavlknekk på Bjørnfjell mandag.

Tirsdag har det kommet 5 cm nysnø i regionen.

Fjellvær

Tirsdag 16. april 2024

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra nord, endring til bris fra sørøst om kvelden. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 17. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS